"Spolu sa ponoríme do tajomstiev tradičného kváskovania a fermentovania – techník, ktoré sú nielen chutné, ale aj prospešné pre naše trávenie a celkové zdravie"
V dobe priemyselne spracovaných potravín a rýchlej konzumácie si čoraz viac ľudí uvedomuje dôležitosť návratu k prírodným, poctivým a živým potravinám. Kváskovanie a fermentovanie sú tradičné spôsoby spracovania potravín, ktoré sú nielen chutné, ale aj výživné a priaznivé pre tráviaci trakt.
Na tomto workshope sa oboznámiš so základmi kváskovania a fermentácie a naučíš sa, ako tieto techniky jednoducho zaradiť do každodenného života. Cieľom je, aby si si odniesla praktické zručnosti, ktoré využiješ vo svojej kuchyni – bez potreby špeciálneho vybavenia či predchádzajúcich skúseností.
Workshop bude kombináciou teórie a praktických ukážok. Získaš konkrétne rady, recepty aj motiváciu začať s kváskovaním a fermentovaním hneď po návrate domov.
Vyrobíš si vlastné bylinkové maslo, ochutnáš z čerstvo upečeného kváskového chlebíka a fermentovanej zeleniny.
Podujatie je určené pre úplne všetkých. Pre tých, ktorí už s kváskovaním alebo fermentovaním skúsenosť majú, ale radi by si prehĺbili svoje vedomosti, vyhli sa chybám alebo načerpali novú inšpiráciu. Dokonca je workshop vhodný aj pre mužov.
Dáša Rušinová
Viac než 15 rokov som pracovala ako očná optička, kde som pomáhala ľuďom doslova i obrazne vidieť jasnejšie. Potom však prišla životná zmena – a ja som s láskou začala naplno venovať svoj čas rodine.
Popri starostlivosti o najbližších vo mne silnela túžba objavovať niečo nové – niečo, čo by nás doma posunulo k zdravšiemu, vedomejšiemu životu. A tak som sa vydala na cestu návratu k prirodzenosti: začala som piecť kváskový chlieb (ten prvý vznikol vo februári 2018), klíčkovať, fermentovať...
Nebola to cesta bez chýb. Všetko, čo som začala robiť, bolo metódou pokus – omyl. Nie vždy to vyšlo na prvýkrát – no práve v tom bol ten najväčší dar. Každý nezdar ma niečo naučil a každý malý úspech ma posunul ďalej.
Dnes viem, že aj malé kroky vedú k veľkým zmenám. A táto cesta ma stále baví, inšpiruje a napĺňa.
Potrebuješ si priniesť len si svoj čistý sklenený pohár s uzáverom. Ak potrebuješ, tak aj papier/zošit na zapisovanie prípadných poznámok.
Dátum: 5.6.2025
Čas: 17:00 - 19:00
Miesto: Coworking Poprad, Námestie sv. Egídia 11/25
Cena: 12€
Spôsob platby: v hotovosti na mieste